Yin Yoga

Wat is Yin Yoga? Het doel van yin yoga is om via je lichaam in contact te komen met je gevoelens en gedachten en de energiestroom van je hele wezen in balans te brengen. De meeste mensen identificeren zich met hun lichaam, terwijl gevoelens en overtuigingen het grootste deel van ons doen en laten bepalen. Zolang die onbewust blijven, ben je een speelbal van je eigen innerlijk en dat kost veel energie of leidt tot klachten.

Misschien denk je nu: Help, ik ben niet lenig! Je hoeft niet lenig te zijn om aan yin yoga te kunnen doen. Bij yin yoga gaat het er niet om hoe je eruit ziet, maar om wat je voelt en wat je van jezelf bewust wordt. We doen rustige oefeningen, die zittend of liggend worden uitgevoerd, desgewenst ondersteund door kussens of props.

Therapeutische Yin Yoga. Ik geef therapeutische yin yogales aan kleine groepen van maximaal 10 personen met psychische en/of lichamelijke klachten. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan chronische (pijn)klachten door fibromyalgie, lage rugpijn, burnout en overgangsklachten, maar ook ademhalingsstoornissen door chronische of aanvalsgewijze hyperventilatie. Je adem is de verbinding tussen lichaam en geest, dus goed leren ademhalen is de sleutel tot meer innerlijke rust. Psychische klachten die goed reageren op yin yoga zijn o.a. depressie, angst- en paniekstoornissen, maar ook mensen die moeite hebben om zich te ontspannen hebben veel baat bij yin yoga.

Wat gebeurt er met Yin Yoga in mijn lijf en mijn gevoel? Yin yoga kenmerkt zich door houdingen die 2-5 minuten worden aangehouden en die een verandering bewerkstelligen in de gel-sol balans van het fascia. Fascia bestaat uit die weefsels in het lichaam die vroeger bindweefsel genoemd werden. In tegenstelling tot wat voorheen werd gedacht is bindweefsel geen overbodige vulling dat om spieren en organen heen ligt, maar een essentiële structuur die vorm en functie van het lichaam bepaalt. Chronische pijn blijkt in de meeste gevallen te ontstaan door problemen in het fascia. Daarnaast blijkt fascia extreem gevoelig te zijn voor emotionele stress en heeft het de neiging om spanningen op te slaan en die vervolgens weken, maanden, zelfs jaren vast te houden. Door yin yoga breng je weer ontspanning in het fascia en daarmee balans tussen je fysieke, emotionele en mentale lichamen. Je komt bij jezelf en er ontstaat ruimte om meer te worden wie je echt bent.

Assisted Yin. Voor mensen die al langere tijd niet bewogen hebben, door pijn, ziekte of ouderdom, is assisted yin een heerlijke manier om je lichaam weer te laten bewegen en je weefsels weer te stretchen. Zo kan je energie weer gaan stromen! In assisted yin hoef je alleen maar te gaan liggen en word je, door mij ondersteund, op een zachte manier in de houdingen gebracht. Een paar wekelijkse individuele sessies waarin je fascia op een ontspannen manier met mijn hulp wordt gestretcht, geeft je weer meer vertrouwen en soepelheid terug in je lichaam zodat je wellicht kunt overstappen naar een van de groepen.

Ben je nieuwsgierig geworden? Via onderstaand contactformulier kun je een gratis intakegesprek en een proefles aanvragen.