Libra Yoga

Vanaf maandag 11 mei gaat de yogatherapieruimte weer open. Blijf thuis als je klachten hebt. We verzoeken je vriendelijk om je handen te wassen in de toiletruimte voor het betreden van de zaal. 

Klik hier om direct naar het lesrooster te gaan.

Het doel van yoga is om de energie in je lichaam weer te laten stromen en in balans te brengen. Als de energie weer gaat stromen kan dat ook emoties, gedachten en herinneringen losmaken die eerder onderdrukt of geblokkeerd waren. Door met je aandacht op een vriendelijke, niet-oordelende manier bij al je ervaringen aanwezig te zijn, zul je merken dat er iets verandert in jezelf. Er komt iets los, het gaat weer stromen en er komt energie vrij, zowel lichamelijk als geestelijk. Naarmate je lijf meer ontspant, ontspan jij ook en kom je lekkerder in je vel te zitten.

De meeste mensen identificeren zich met hun lichaam, terwijl gevoelens en overtuigingen het grootste deel van ons doen en laten bepalen. Zolang die onbewust blijven, ben je een speelbal van je eigen innerlijk en dat kost veel energie of leidt tot klachten. Yoga is een zachte manier om via je lijf weer in contact te komen met jezelf.

Misschien denk je nu: Help, ik ben niet lenig! Ik geef uitsluitend zachte en rustige vormen van yoga en yogatherapie, zoals yin yoga, restorative yoga en stress relief. Je hoeft niet lenig te zijn om te kunnen meedoen. Het gaat er niet om hoe je eruit ziet, maar om wat je voelt en wat je van jezelf bewust wordt. We doen rustige oefeningen, die zittend of liggend worden uitgevoerd, desgewenst ondersteund door dekens, kussens of yogablokken.

Ik geef yogatherapie aan kleine groepen van maximaal 10 personen met psychische en/of lichamelijke klachten. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan chronische (pijn)klachten door fibromyalgie, lage rugpijn, burnout en overgangsklachten, maar ook ademhalingsstoornissen als hyperventilatie. Je adem is de verbinding tussen lichaam en geest, dus goed leren ademhalen is de sleutel tot meer innerlijke rust. Psychische klachten die goed reageren op yogatherapie zijn o.a. depressie, angst- en paniekstoornissen, maar ook mensen die moeite hebben om zich te ontspannen hebben er veel baat bij.

20191003_180630

Yogatherapie is er niet alleen voor mensen met klachten, maar voor iedereen die op een systematische manier zelfonderzoek, transformatie en zelfrealisatie wil ontwikkelen. Beweging door middel van yoga oefeningen is daar een onderdeel van, naast concentratie, meditatie, ademhaling, pranayama, en zelfdiscipline. Als yogatherapeut help ik je om te worden wie je werkelijk bent – fysiek, persoonlijk, sociaal en spiritueel. 

Als psycholoog en yogatherapeut zorg ik er niet alleen voor dat de yoga oefeningen aansluiten bij wat jij nodig hebt, maar ook dat het veilig is in de groep. Door zelf-compassie leer je compassie te hebben met anderen en niet over hen te oordelen.

Mijn yogalessen zijn altijd functioneel, dat wil zeggen dat ik elke oefening voor iedere deelnemer op maat maak en aanpas aan wat jouw lijf nodig heeft op dit moment. Op deze manier leer je stap voor stap je eigen grenzen kennen en leer je zowel lichamelijk als geestelijk steeds beter voor jezelf te zorgen.

In het lesrooster kun je kiezen voor Restorative Yoga, Stress Relief, Yin Yoga, Yin Detox of een lesuur met een wisselend programma. Bij de lessen staat uitgelegd wat het is en wat we gaan doen. Ik zet regelmatig nieuwe lessen en verdiepingscursussen op het programma, dus houdt het lesrooster in de gaten. 

20191003_180847

Wat gebeurt er bij yoga in je lijf en gevoel? In al mijn yogalessen houden we de meeste houdingen 2-5 minuten aan. Door langer in een houding te blijven bewerkstellig je een verandering in de gel-sol balans van het fascia. Fascia bestaat uit die weefsels in het lichaam die vroeger bindweefsel genoemd werden. In tegenstelling tot wat voorheen werd gedacht is bindweefsel geen overbodige vulling dat om spieren en organen heen ligt, maar een essentiële structuur die vorm en functie van het lichaam bepaalt. Chronische pijn blijkt in de meeste gevallen te ontstaan door problemen in het fascia. Daarnaast blijkt fascia extreem gevoelig te zijn voor emotionele stress en heeft het de neiging om spanningen op te slaan en die vervolgens weken, maanden, zelfs jaren vast te houden. Door functionele yin yoga en yogatherapie breng je weer ontspanning in het fascia en daarmee balans tussen je fysieke, emotionele en mentale lichamen. Je komt bij jezelf en er ontstaat ruimte om meer te zijn wie je echt bent.

Assisted Yin. Voor mensen die al langere tijd niet bewogen hebben, door pijn, ziekte of ouderdom, is individuele assisted yin een heerlijke manier om je lichaam weer te laten bewegen en je weefsels weer te stretchen. Zo kan je energie weer gaan stromen! Bij assisted yin hoef je alleen maar te gaan liggen en word je, door mij ondersteund, op een zachte manier in de houdingen gebracht. Een paar wekelijkse sessies geven je weer vertrouwen en soepelheid terug in je lichaam, zodat je wellicht kunt overstappen naar een van de groepen. Assisted Yin staat niet in het lesrooster, hiervoor maken we een persoonlijke afspraak in de agenda. 

Ben je nieuwsgierig geworden? Je kunt je hier inschrijven voor drie voordelige proeflessen.  

Als je een persoonlijke afspraak wilt maken voor Assisted Yin, neem dan contact op via onderstaand contactformulier.

logo IAYT