Libra Yoga en Yogatherapie

Eerder opgenomen yogalessen zijn onbeperkt gratis beschikbaar via het YouTube kanaal van Libra Yoga https://youtube.com/channel/UCLGRj-zqF6XJ7esrc7XMIUA


________________________________________________________________________________

Klik hier om direct naar het lesrooster te gaan.

Het doel van yoga is om de energie in je lichaam weer te laten stromen waardoor je weer in balans komt met je gevoelens, emoties, gedachten, herinneringen en de vrede in jezelf. Door met je aandacht op een vriendelijke, niet-oordelende manier bij al je ervaringen aanwezig te zijn, zal je merken dat er iets verandert. Je komt in contact met je authentieke zelf en een gevoel van welzijn, ongeacht de omstandigheden in je leven. Je weet op ieder moment wat de juiste actie is, wat er ook gebeurt.

Yoga betekent verbinding. In onze meditatielessen, yogalessen en yogatherapie stimuleren we je om vanuit je hart verbinding te maken met jezelf en anderen en dit mee te nemen in je dagelijkse leven.

De meeste mensen identificeren zich met hun lichaam, terwijl gevoelens, emoties en overtuigingen het grootste deel van ons doen en laten bepalen. Zolang die onbewust blijven, ben je een speelbal van je eigen innerlijk en dat kost veel energie of leidt tot klachten. Yoga is een zachte manier om via je lijf en door meditatie bewust te worden van wie je werkelijk bent en dit in je dagelijkse leven te realiseren. 

Misschien denk je nu: Help, ik ben niet lenig! Je hoeft niet lenig te zijn om aan yoga te doen. Het gaat er niet om hoe je eruit ziet, maar wat je met yoga kunt bereiken. Vergelijk het met douchen: als je vies bent zeg je toch ook niet dat je niet kunt douchen. Zo is het ook met yoga. Juist als als je vast zit, pijn hebt, verstijft bent en niet in contact bent met jezelf, helpt yoga om in balans te komen, gezond te worden en jezelf te vinden.

Onze yogazaal is een fijne, rustgevende ruimte voor het beoefenen van meditatie, yoga en yogatherapie in een veilige, behulpzame omgeving. Wij zijn van mening dat iedereen aan yoga kan doen en iedereen is dan ook welkom!

We bieden lessen en therapie aan, voor jong en oud, evenals speciale sessies voor chronische pijnklachten, yoga bij psychotrauma, wekelijkse laagdrempelige iRest Yoga Nidra meditatielessen en een iRest Integrative Restoration Meditatiecursus.

Bij Libra Yoga geven we rustige vormen van yoga en yogatherapie aan kleine groepen van maximaal 7 mensen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan chronische (pijn)klachten door fibromyalgie, lage rugpijn, burnout en overgangsklachten, maar ook ademhalingsstoornissen als hyperventilatie. Je adem is de verbinding tussen lichaam en geest, dus goed leren ademhalen is de sleutel tot meer innerlijke rust. Psychische klachten die goed reageren op yogatherapie zijn o.a. depressie, angst- en paniekstoornissen, maar ook mensen die moeite hebben om zich te ontspannen hebben er veel baat bij.

Onze yoga is er niet alleen voor mensen met klachten, maar voor iedereen die gezonder wil worden en transformatie en zelfrealisatie wil ontwikkelen. Beweging door middel van yoga oefeningen is daar een onderdeel van, naast ademhaling, aandacht en concentratie, meditatie en zelfdiscipline.

De yogalessen zijn functioneel, dat wil zeggen dat elke oefening voor iedere deelnemer op maat gemaakt wordt en wordt aangepast aan wat jouw lijf nodig heeft op dit moment. Op deze manier leer je stap voor stap je eigen grenzen kennen en leer je zowel lichamelijk als geestelijk steeds beter voor jezelf te zorgen.

Wat gebeurt er bij yoga in je lijf en gevoel? Door langer in een houding te blijven bewerkstellig je een verandering in de gel-sol balans van het fascia. Fascia bestaat uit die weefsels in het lichaam die vroeger bindweefsel genoemd werden. In tegenstelling tot wat voorheen werd gedacht is bindweefsel geen overbodige vulling dat om spieren en organen heen ligt, maar een essentiële structuur die vorm en functie van het lichaam bepaalt. Chronische pijn blijkt in de meeste gevallen te ontstaan door problemen in het fascia. Daarnaast blijkt fascia extreem gevoelig te zijn voor emotionele stress en heeft het de neiging om spanningen op te slaan en die vervolgens weken, maanden, zelfs jaren vast te houden. Door functionele yoga en yogatherapie breng je weer ontspanning in het fascia en daarmee balans tussen je fysieke, emotionele en mentale lichamen. Je komt bij jezelf en er ontstaat ruimte om meer te zijn wie je echt bent.

 

Met yoga kun je innerlijke rust vinden die niet verstoord wordt door de eindeloze stress van het dagelijks leven ~ B.K.S Iyengar

 

Bij Libra Yoga en Yogatherapie richten we ons op het uitdragen van yoga als levensbeschouwing en het begeleiden van yogastudenten in hun ontwikkeling naar zelfrealisatie. In alle lessen is (in wisselende mate) aandacht voor het 8-voudige pad van yoga zoals beschreven in de Yoga Sutra’s van Patanjali en de diverse yogafilosofieën als Shaivism, Tantra, Tao, etc.:

  1. Yama – de ethische basis: leven zonder geweld tegen jezelf en anderen, zonder leugen en bedrog, zonder diefstal, onkuisheid en hebzucht.
  2. Niyama – leven in integriteit, tevredenheid, verdraagzaamheid, zelfonderzoek en overgave.
  3. Asana – oefeningen gericht op het bevorderen van lichaamsbewustzijn, fysieke gezondheid, ontspanning en geestelijk welzijn. Voorbereiding op meditatie.
  4. Pranayama – het leren beheersen van de ademhaling en de energiestromen door het lichaam die de levenskracht beïnvloeden.
  5. Pratyahara – naar binnen keren van de zintuigen en kalmeren van het zenuwstelsel, zodat je ontspannen door het leven gaat i.p.v. overprikkeld en voortdurend met je aandacht gericht zijn op de buitenwereld.
  6. Dharana – oefenen van aandacht en concentratie op één punt als voorwaarde voor zelfonderzoek en meditatie.
  7. Dyana – de aandacht langere tijd in contemplatie gericht houden op een vooraf gekozen onderwerp.
  8. Samadhi – aanwezig zijn in de vreugde, vrede en stilte die diep in jezelf ligt en altijd aanwezig is, ongeacht de omstandigheden. Hier ontstaat het inzicht wat de juiste actie is, op ieder moment.

 

logo IAYT