Hoe vind je een goede psycholoog?

Als je een psycholoog zoekt dan kan het grote aanbod nogal verwarrend op je overkomen. Waar begin je? Het kan goed zijn om te weten hoe de hulpverlening is georganiseerd en waar je op moet letten, zodat je iemand vindt die bij jou past en jou kan helpen.

Je hebt een verwijsbrief

De verwijsbrief van de huisarts is geldig voor de generalistische basis-ggz of de gespecialiseerde ggz (dat staat op de verwijsbrief). Beide vormen van ggz worden verzorgd door gz-psychologen, gz-psychotherapeuten of psychiaters. Zij kunnen vrijgevestigd zijn of werkzaam in de ggz. De behandelingen worden vergoed uit de basisverzekering, waarbij je eerst het wettelijk eigen risico van € 385,00 betaalt. De behandelingen worden alleen vergoed als er sprake is van een stoornis volgens de DSM-5 (het handboek waar alle stoornissen in staan) en de stoornis moet worden doorgegeven aan de zorgverzekeraar. Bij de stoornis hoort een grotendeels vaststaand behandelprotocol. De wachtlijsten staan op de website van de therapeut/ggz-instelling en deze zijn vaak lang, zo’n drie tot zes maanden. Sommige problemen en stoornissen zijn uitgesloten van vergoeding, zoals relatieproblemen, overspannenheid en burnout en aanpassingsproblemen (de draad weer oppakken na een ingrijpende verandering in je leven). Voor een volledig overzicht van onverzekerde zorg klik hier.

Je hebt geen verwijsbrief

Naast basis en gespecialiseerde ggz zijn er psychologen zoals ik, die geen gz-psycholoog zijn. Daarvoor gelden andere regels.
Je bent welkom zonder verwijsbrief, je hoeft geen stoornis te hebben en we hoeven niet aan de verzekering door te geven waarvoor je hulp zoekt. Er is geen vaststaand behandelprotocol, maar we stemmen af op wat jij nodig hebt om je beter te gaan voelen. Als de psycholoog is aangesloten bij een door de zorgverzekeraars erkende beroepsvereniging, zoals het NVPA, wordt de therapie vergoed vanuit je aanvullende verzekering en je betaalt geen wettelijk eigen risico. Afhankelijk van welke aanvullende polis je hebt, krijg je een bepaalde vergoeding – kijk daarvoor in je polis onder het kopje ‘alternatieve geneeswijzen – psychosociale therapie’. Soms is deze vergoeding voldoende om je therapie volledig te dekken, soms moet je iets bijbetalen.

Hoe kies je

Welke soort hulp jij wilt, bepaal je uiteindelijk zelf. Of de hulp wel of niet volledig wordt vergoed kan meespelen in je keuze, maar vergeet niet dat het uiteindelijk weinig uitmaakt of je € 385,00 euro wettelijk eigen risico moet betalen of dat je naast de vergoeding uit je aanvullende verzekering nog een deel zelf bijbetaalt.
Veel belangrijker is het dat je een goede klik ervaart met je psycholoog. Uit onderzoek blijkt steeds opnieuw dat het resultaat van de therapie voor het grootste deel afhangt van de relatie tussen jou en de psycholoog. Een deel van een goede klik is de werkwijze die de psycholoog hanteert. Het is belangrijk dat je je afvraagt of de voorgestelde therapie past bij wat jij nodig hebt om je doel te bereiken. Als zowel de persoon als de werkwijze goed bij jou passen, kun je ervan uitgaan dat de therapie je een goed eind op weg zal helpen. En dat is waar het uiteindelijk om gaat, dat jij weer lekker in je vel komt te zitten.

Vrijblijvend intakegesprek

Als je een psycholoog hebt gevonden, kijk dan of diegene een vrijblijvend intakegesprek of kennismakingsgesprek aanbiedt. Kun je dat niet vinden op de website, vraag er dan zelf om. Een goede klik is zo belangrijk, dat de meeste psychologen daar graag even tijd voor maken. Bij de GGZ is een kennismakingsgesprek niet mogelijk in verband met de lange wachttijden. Het kan daar ook gebeuren dat je met verschillende psychologen te maken krijgt.
Wil je een vrijblijvend intakegesprek met mij afspreken, dan kun je een afspraak maken door te bellen naar 072-5824380 of onderstaand contactformulier in te vullen. Ik hanteer geen wachtlijst, dus meestal kun je binnen 1 à 2 weken bij me terecht.