Functionele yin yoga en yogatherapie

In de zomervakantie heb ik eindelijk een lang gekoesterde wens in vervulling laten gaan! Na 20 jaar verschillende vormen van yoga te beoefenen en de yogafilosofie door zelfstudie steeds beter te begrijpen, heb ik in augustus een intensieve opleiding van 100 uur gevolgd tot functioneel yin yogadocent. Tijdens de opleiding voelde het alsof alle kennis en levenservaring die ik in mijn leven had verzameld bij elkaar kwam en alsof iemand een gordijn wegtrok, waardoor alle stukjes van de puzzel ineens één geheel vormden. Het motto van mijn praktijk: ‘Kom bij jezelf – fysiek, persoonlijk, sociaal en spiritueel’ kreeg nog meer diepgang en werd nog completer. Natuurlijk had ik om die redenen juist besloten deze opleiding te volgen, maar dat het zó’n impact op me zou hebben en me zoveel zou brengen, had ik niet verwacht.

Er ging iets stromen in mij en dat heeft alles in een stroomversnelling gebracht. De verhuurder was al op de hoogte van mijn plannen om therapeutische yin yoga te integreren in mijn praktijk als holistisch psycholoog. En veel eerder dan verwacht wist hij voor mij een ruimte boven mijn praktijk vrij te maken zodat ik aan de slag kon!

Vanaf dinsdag 1 oktober aanstaande is Libra Yoga een feit en start ik in kleine groepjes van maximaal 10 personen met heerlijke ontspannende therapeutische yin yogalessen.

Natuurlijk blijft Libra Coaching en Counseling gewoon naast Libra Yoga bestaan. Het zijn twee takken aan de stam van holistische therapie, die elkaar wederzijds zullen aanvullen en verrijken.

Wat is functionele yin yoga?

Het doel van functionele yin yoga is om via je lichaam in contact te komen met je gevoelens en gedachten en de energiestroom van je hele wezen in balans te brengen. De meeste mensen identificeren zich met hun lichaam, terwijl gevoelens en overtuigingen het grootste deel van ons doen en laten bepalen. Zolang die onbewust blijven, ben je een speelbal van je eigen innerlijk en dat kost veel energie of leidt tot klachten.

Misschien denk je nu: Help, ik ben niet lenig! Je hoeft niet lenig te zijn om aan functionele yin yoga te kunnen doen. Bij functionele yin yoga gaat het er niet om hoe je eruit ziet, maar om wat je voelt en wat je van jezelf bewust wordt. We doen rustige oefeningen, die zittend of liggend worden uitgevoerd, desgewenst ondersteund door kussens of props.

Functionele yin yoga en yogatherapie

Ik geef functionele yin yoga en yogatherapie aan kleine groepen van maximaal 8 personen met psychische en medisch onverklaarde/niet goed behandelbare lichamelijke klachten. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan chronische vermoeidheids- of pijnklachten, fibromyalgie, lage rugpijn, burnout en overgangsklachten, maar ook ademhalingsstoornissen door chronische of acute hyperventilatie. Je adem is de verbinding tussen lichaam en geest, dus goed leren ademhalen is de sleutel tot meer innerlijke balans. Psychische klachten die goed reageren op yin yoga en yogatherapie zijn o.a. depressie, angst- en paniekstoornissen, maar ook mensen die moeite hebben om zich te ontspannen hebben er veel baat bij.
Je hoeft geen cliënt te zijn in mijn praktijk om je te kunnen aanmelden voor yoga.

Wat gebeurt er bij yoga in je lijf en gevoel?

De manier waarop ik yoga geef kenmerkt zich door houdingen die 2-5 minuten worden aangehouden en die een verandering bewerkstelligen in de gel-sol balans van het fascia. Fascia bestaat uit die weefsels in het lichaam die vroeger bindweefsel genoemd werden. In tegenstelling tot wat voorheen werd gedacht is bindweefsel geen overbodige vulling dat om spieren en organen heen ligt, maar een essentiële structuur die vorm en functie van het lichaam bepaalt. Chronische pijn bijvoorbeeld blijkt in de meeste gevallen te ontstaan door problemen in het fascia. Daarnaast blijkt fascia extreem gevoelig te zijn voor emotionele stress en heeft het de neiging om spanningen op te slaan en die vervolgens weken, maanden, zelfs jaren vast te houden. Door yoga breng je weer ontspanning in het fascia en daarmee balans in je fysieke, emotionele en mentale lichamen. Je komt bij jezelf en er ontstaat ruimte om meer te worden wie je echt bent.

Assisted Yin

Voor mensen die al langere tijd niet bewogen hebben, door pijn, ziekte of ouderdom, is assisted yin een heerlijke manier om je lichaam weer te laten bewegen en je weefsels weer te stretchen. Zo kan je energie weer gaan stromen! Bij assisted yin hoef je alleen maar te gaan liggen en word je, door mij ondersteund, op een zachte manier in de houdingen gebracht. Een paar wekelijkse individuele sessies waarin je fascia op een ontspannen manier met mijn hulp wordt gestretcht, geeft je weer meer vertrouwen en soepelheid terug in je lichaam zodat je wellicht kunt overstappen naar een van de groepen.

Ben je nieuwsgierig geworden? Boek dan hier je gratis proefles!

Warme groeten, Marlene

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.