Hoe ik mezelf bevrijdde

En jou kan leren om hetzelfde te doen!

Ongeveer 9 jaar lang was ik een alleenstaande moeder met drie kinderen. Daarbij had ik mijn eigen praktijk als psycholoog en klassiek homeopaat. Ik zeg bewust erbíj en niet ernaast, want wat mij kenmerkt is dat ik mijn werk doe vanuit de persoon die ik ben. Ik speel geen rol, niet in mijn werk en ook niet in het leven met mijn kinderen. In die jaren vroeg dat veel van me: om alles authentiek te kunnen doen, moest ik dicht bij mezelf zijn. Dat is wel eens lastig als je zoveel alleen doet waarbij je met hart en ziel betrokken bent en ook nog eens tegen vooroordelen moet opboksen. Niet alleen liep ik als alleenstaande moeder tegen vooroordelen aan (de achterstand van mijn middelste zoon werd jarenlang geweten aan de scheiding, totdat bleek dat hij een onderwijsachterstand had opgelopen van 1-2 jaar vanwege slecht onderwijs) maar ook in mijn werk in mijn praktijk had ik daar last van. Ik viel eigenlijk overal een beetje tussen: psychologen namen mij niet echt serieus omdat ik weigerde uniforme protocollaire behandelingen uit te voeren en de eenheid tussen lichaam en geest serieus nam, terwijl homeopaten mij vaak verweten teveel psycholoog te zijn als ik hen wees op de complexiteit van de psyche en het belang van de relatie tussen de cliënt en de therapeut. Ik kreeg last van stress omdat mijn eerlijkheid, mijn betrokkenheid, mijn verantwoordelijkheidsgevoel, mijn vermogen tot diepgaand voelen van de pijn van een ander en het ontbreken van een masker continu, bij alles wat ik deed, mijn volledige inzet en focus vroegen. En ondertussen was ik steeds bang om afgewezen te worden vanwege mijn onzekerheid en de vooroordelen waar ik tegenaan liep. Mijn angst en onzekerheid maakten, dat ik nóg een stapje harder liep dan ik al deed en dat ik in mijn privéleven het de ander meer naar zijn zin wilde maken dan goed voor mij was. Als de dood dat ik was om door iedereen verlaten te worden en er écht helemaal alleen voor te staan. Zo hield ik dus mezelf gevangen, in mijn zelf gecreëerde gevangenis. Mijn motto in die jaren was ‘ik ben vrij in mijn beperking’. Een zin die na de geboorte van mijn jongste, toen ik onder het eczeem zat, uit mijn ziel omhoog was gekomen en waar ik in de loop der jaren vele betekenissen en lagen in heb ontdekt. Het duurde alleen behoorlijk lang, voordat ik eindelijk in staat was om het bevrijdende inzicht te ontdekken dat ik mijn eigen cipier was geweest en mijn gevangenis niet meer was dan een illusie van angst.

Ondertussen had ik echter wel twee keer een burnout gehad, had ik een waslijst aan lichamelijke klachten en had ik vele therapeuten en artsen bezocht die geen van allen begrepen wat ik had, laat staan dat zij in staat waren mij te helpen in mijn zoektocht. In al die jaren was er slechts één die mij wel heeft geholpen, een heel goede psycho- en ayurvedische therapeute die net als ik de moed had gehad haar nek uit te steken en een alternatief pad had bewandeld.

Daarna duurde het echter nog een paar jaar, voordat ik mezelf helemaal genezen had door mezelf uit mijn gevangenis te bevrijden. Pas toen me dat écht lukte – en daarvoor moest ik mijn grootste angst onder ogen zien: het risico nemen om alles kwijt te raken en helemaal alleen, zonder huis en zonder werk en zonder inkomen, terwijl ik wel de zorg en verantwoordelijkheid had voor mijn drie kinderen – merkte ik dat niet alleen mijn lichamelijk klachten vrijwel volledig verdwenen, maar dat ik ook de beschikking kreeg over een enorm krachtige energie, zelfvertrouwen, creativiteit, humor en lef, waar ik voorheen slechts van kon dromen.

Ik begon me te realiseren dat er ontzettend veel mensen zijn, die rondlopen met waar ik al die jaren mee had geworsteld. Zoveel mensen die zichzelf zonder het te weten gevangen houden en allerlei klachten hebben door deze stress, zonder dat artsen dit herkennen of psychologen hiervoor een adequate behandeling hebben ontwikkeld.

Dus besloot ik zelf zo’n behandeling te ontwikkelen, waarbij ik gebruik maakte van mijn eigen leerschool. Want net als voorheen, speel ik in mijn praktijk nog steeds geen rol en ben ik authentiek in alles wat ik doe. In het begin vond ik het ontzettend spannend en ook wel eng om letterlijk mijzelf op deze manier zichtbaar te maken in mijn praktijk en ook wel spannend of mijn zelf ontwikkelde behandeling zou aanslaan. Maar al snel bleek dat het werkte, en hoe! Mijn praktijk is superdruk aan het worden en inmiddels heb ik al zoveel mensen snel én diepgaand kunnen helpen hun eigen gevangenis te ontdekken. Het mooie is, dat in hetzelfde proces ook duidelijk wordt dat de wanden van de gevangenis zijn opgebouwd met hun grootste kwaliteiten. Het is alleen de deur die hen gevangen houdt door een illusie van angst. Als mensen naar de deur toe durven gaan en erdoor heen durven gaan, dan merken ze dat de deur oplost en staan zij plotseling middenin in de kamer van hun grootste kwaliteiten. Deze kamer transformeert op dat moment van een gevangenis in een ruimte waarmee je kunt doen wat je maar wilt. Bijvoorbeeld een praktijk van maken, zoals ik heb gedaan. 

Wat is stress eigenlijk? Iedereen heeft er wel eens last van,

maar niemand weet wat het precies is. Ik heb een ezels-

bruggetje gemaakt, waarmee in één klap duidelijk wordt

hoe veelomvattend stress eigenlijk is.

Stress is…

Spanning door

Triggers – geestelijk, lichamelijk of sociaal, die vragen om een

Respons – mentaal, emotioneel of lichamelijk, die

Emoties en allerlei onprettige gevoelens oproept, die je wilt

Snappen door middel van conclusies en overtuigingen, waardoor je

Strategieën gaat toepassen om de spanning te verminderen

De spanning die we voelen daar willen we vanaf, maar het zijn onze eigen emoties, conclusies en overtuigingen waar we last van hebben. Strategieën die aanvankelijk goed werken, worden op den duur een belemmering die we zelf hebben gecreëerd. Ze staan stevig gevestigd op het fundament van onze angst. Pas als we de moed hebben om onze diepste angst onder ogen te zien, kunnen we onszelf bevrijden.

2 gedachtes over “Hoe ik mezelf bevrijdde

  1. Hoi Marlene. Wat een mooi en inspirerend  verhaal.Fijn dat je zoveel succes hebt met je praktijk! Groeten Stijn

    Verzonden vanaf mijn Samsung-apparaat

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.