ZKM, een narratieve methode

In de narratieve psychologie staat jouw (levens)verhaal centraal. Dat verhaal is soms schitterend en mooi en soms schokkend, ontroerend, verdrietig en pijnlijk. Het verhaal heeft hoogte- en dieptepunten en is van grote waarde voor jou.

Het vertellen van je verhaal heeft meerdere functies. Eén daarvan is de genezende functie. Door de film van het verleden stop te zetten, naar binnen te treden en het verleden en heden samen te laten vloeien. Door gedetailleerd te vertellen verbind je je opnieuw met die pijnlijke ervaringen en kun je deze verwerken en een nieuwe verhouding met ze aangaan.

De manier waarop je gebeurtenissen en situaties ervaart, wordt door je gevoelens gestuurd. Op hun beurt worden gevoelens gevormd door onderliggende redelijke en onredelijke overtuigingen, waarin je in de loop van je leven bent gaan geloven. Iedereen kent wel innerlijke tegenstrijdigheden,  waarin je het één voelt en het ander denkt of je ervaart diverse innerlijke stemmen die het je flink moeilijk kunnen maken ergens een knoop over door te hakken. Dit innerlijke rumoer is lastig om mee om te gaan. Het liefst negeer of onderdruk je deze onplezierige gevoelens of gedachten, maar je slaagt er zo niet in alle tegenstrijdige gedachten en gevoelens te verwerken en wordt er het (onbewuste) slachtoffer van. Je kunt klachten krijgen als gespannenheid, stemmingswisselingen, angst, somberheid, maar ook lichamelijke klachten als vermoeidheid, hoofdpijn, hartkloppingen, jeuk, spierpijn en gewrichtspijn. 

In mijn praktijk werk ik met een systeem van coaching, psychotherapie en homeopathie dat je helpt om verbanden tussen je geest-emoties-lichaam-en-relaties te onderzoeken, waardoor je negatieve of pijnlijke emoties en gedragspatronen kunt gaan integreren.

Alle elementen komen samen in Emotive-Cognitive Embodied Narrative Therapy (E-Cent) zoals recent ontwikkkeld door Dr. Jim Byrne en te zien op het plaatje bovenaan deze pagina.

Wil je hier graag mee aan de slag? Dan kun je hier een afspraak maken.

 

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.